Ünlü bir fibromiyalji hastası şöyle demiş;
"Nereme dokunsam ağrıyor"
"Bütün bölümlere gittim. Tahlillerin, filmlerin temiz dediler. Ama şikayetlerim hala aynı duruyor..."
"Ben rahat bi uyku uyuyamayacak mıyım?"
Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, halk arasında kas romatizması olarak bilinir.
Fibromiyaljide vücutta yaygın hassasiyet alanları oluşur.
“Nereme dokunsam ağrıyor” bir fibromiyalji hastası sözüdür.
Kaslarda ve kemiklerde ağrı ile seyreden, yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur.
Fibromiyalji hastaları tanı konulana kadar bölüm bölüm dolaşırlar.
Çünkü laboratuvar veya radyoloji bulgusu yoktur.
Fibromiyaljinin tedavisi güç ve karmaşıktır. Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde belirtileri hafifletilebilir.
Yaygın bir hastalık olan fibromiyalji toplumun yaklaşık yüzde 3’ünde görülür. (belki daha yaygın ama diğer yüzdelik kesime henüz tanı konulamadı.)..
Romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalık olan fibromiyalji Tüm yaşlarda görülebilmekle birlikte kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülür.
Hastalığın belirtilerini, hastalığa neden olabilecek durumları, hastalığın tanı ve tedavisini yakından incelemek fibromiyaljiyi daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.
Hastalarda ilaç ve fizik tedavinin yanı sıra;
sağlıklı beslenme,
egzersiz ve
stres yönetimi
uyku düzenlemesi
gibi bazı uygulamalar kişilerin yaşam kalitesini arttırabilmektedir.
Fibromiyaljide önerilen ozon tedavisi ise; özellikle dinlendirici olmayan uyku, kronik yorgunluk, anksiyete ve depresif semptomlar da hastalığın engellilik özelliğinin derecesinde önemli bir iyileşme sağlar. Çok çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ve birçok kronik hastalığın tedavisinde özellikle yararlı gibi görünen ozon tedavisinin, antioksidan sistemini güçlendiren ve bağışıklık sistemini destekleyen ozon tedavisinin hafif, geçici ve kontrollü bir oksidatif stres uygulayarak etki ettiği düşünülmektedir. Bu etki mekanizmalarına göre, ozon tedavisinin, kullanılan tedavilerin çoğu zaman etkisiz kaldığı fibromiyalji tedavisinde yararlı olabilmektedir..
Ozon-Fibromiyalji Klinik Çalışması
Burada fibromiyaljide ozon tedavisi hakkında yapılan bir klinik çalışmayı inceleyeceğiz. Bu çalışmada Şubat 2016 ile Ekim 2018 tarihleri arasında Amerikan Romatoloji Koleji'nin (Arthritis Rheum 1990; 33: 160-172) tanımına göre fibromiyaljili 65 hasta MEDE Kliniğinde (Sacile, Pordenone, İtalya) ozon ile tedavi edildi. SIOOT (Scientific Society of Oxygen Ozone Therapy) protokollerine göre 55 hastaya major ozon, 10 hastaya rektal ozon ile tedavi uygulandı. 1 ayda haftada 2 kez ve ardından ayda 2 kez idame tedavisi olarak uygulandı. 45 hastada (%70) anlamlı bir iyileşme görüldü.
Hiçbir hasta önemli yan etki bildirilmedi.
Sonuç olarak, bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma literatürde ozon tedavisi ile tedavi edilen fibromiyalji hastalarına ilişkin en geniş çalışmadır ve ozon tedavisinin fibromiyalji hastalarında önemli yan etkiler olmaksızın etkili bir tedavi olduğunu göstermektedir.
Şu anda ozon tedavisi, diğer mevcut tedavilerden yeterli sonuç alamayan fibromiyalji hastalarına herhangi bir yan etkisi olmadığı için de önerilebilecek ve tamamlayıcı/integratif tıp olarak değerlendirilebilecek bir tedavi yöntemidir.
Peki ozon nedir? Fibromiyaljide nasıl uygulanır?
Ozon (o3), üç oksijen atomunun birleşmesiyle oluşan üç atomlu bir moleküldür. atmosferde doğal olarak meydana gelir. Tedavi amaçlı uygulaması ise özel bir cihaz yardımıyla, ozon damar içine uygulanabilir hale getirildikten sonra kan içine enjekte edilmesiyle kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ozon seansı hekimlerin detaylı hasta bilgisi ve muayenesi sonrası belirlenebilir.
Ozon tedavisinin ek faydaları ise
iltihaplanma sürecini gerileterek ağrı ve rahatsızlığı hafifletme
kan dolaşımını etkili şekilde arttırma
dokulara oksijen ve besin maddesinin ulaşmasına destek
yara iyileşmesini hızlandırmak
olarak sıralanabilir.
Biz kliniğimizde hastalarımızı yaşam tarzı, sosyal ortamı, tıbbi öyküsü ile birlikte değerlendiriyor ve altta yatan problemleri bularak bunlara yönelik çözümler üretmeyi tedavide 1. sıraya koyuyoruz. Klasik tıbbi tedavilere ek olarak geleneksel ve tamamlayıcı olarak nitelendirilen uygulamaları da yapıyoruz.
Bu gibi kronik hastalıklarda Bütüncül değerlendirme diye ifade ettiğimiz kapsamda hastalarımızı “doktor-fizyoterapist-diyetisyen ve psikolog” eşliğinde değerlendiriyoruz.
Fibromiyalji de uyguladığımız ek tedavilerden bazıları;
-Akupunktur
-Kupa tedavisi - hacamat
-Bitkisel tedaviler
-Fizik tedavi
-Psikoterapi
Comentários