top of page

Yorgunluk ve Halsizlik Kansızlık Belirtisi Olabilir Mi? Bilinmesi gereken TAHLİLLER

Yazarın fotoğrafı: Dr. Mehmet DemirhanDr. Mehmet Demirhan

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2024

Kansızlık, tıbbi adıyla anemi, vücudunuzda yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin ya da hemoglobinin bulunmaması durumudur.

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan bir proteindir. Eksik olduğunda, vücut organlara yeterli oksijen ulaştıramaz, bu da yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açar.


İşte kansızlık için yapılması önerilen bazı temel tahliller:



1. HEMOGRAM: ''Tam Kan Sayımı'' Hemogram testi kan hücrelerinin (alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler) sayısını ve özelliklerini ölçen temel bir kan testidir ve birçok sağlık sorununun tanı, izleme ve taramasında kullanılır.


2. DEMIR BAĞ. KAP: Vücuttaki demir metabolizmasını değerlendirmek için yapılan bir kan testidir. Bu test genellikle kan tahlilleri (ferritin, hemoglobin vb) ile birlikte değerlendirilir.


3. FERRİTİN: Vücuttaki demir depolarını değerlendirmek için yapılan bir kan testidir. Vücudunuzda demir eksikliği veya demir yüklenmesi gibi durumları tespit etmek için kullanılır. Aynı zamanda bazı enfeksiyonel durumlarda da yükselebilir.


4. VITAMINB12: B12 testi, kandaki B12 vitamini seviyesini ölçerek eksiklik veya fazlalığı değerlendirir. B12 vitamini; sinir sistemi, kırmızı kan hücresi üretimi ve DNA sentezi için hayati öneme sahiptir.


5. FOLİK ASİT: Kandaki folat (B9 vitamini) seviyesini ölçmek için yapılan bir kan testidir. Folik asit, vücudun yeni hücreler üretmesi ve DNA sentezlemesi için gerekli olan bir vitamindir. Bu tahlil, özellikle belirli anemi türlerinin teşhisi ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için yapılır.


6. HEMOGLOBİN ELEKTROFEREZ: Hemoglobin tiplerini ayrıştıran bir testtir. Kansızlığın demir eksikliği veya genetik hastalıklardan kaynaklanma durumunu ayrıştırmada kullanılır.


8. HAPTOGLOBİN: Haptoglobin, karaciğerin ürettiği bir protein olup, kırmızı kan hücreleri parçalandığında serbest kalan hemoglobini bağlayarak hem zararlı etkilerini önler hem de geri dönüşümünü sağlar.


9. PERİFERİK YAYMA: Kan hücrelerinin (alyuvarlar, akyuvarlar, trombositler) yapısını ve dağılımını inceleyerek kan hastalıklarının teşhisinde kullanılan, mikroskop altında yapılan bir testtir.




111 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page