Kolesterol farklı çeşitleri olan, birçok hormonun yapısında yer alan vücut için gerekli bir yağ türüdür. Ancak (risk faktörleri varlığında) yüksek seviyeleri kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebilir.
Kolesterol yüksekliği genellikle diyet ve spor aktiviteleri ile düzelebilen bir durum iken hastanın yaşına ve risk faktörlerine göre ilaç kullanmakta gerekebilir. Kolesterol değerlerinizi öğrenmek için düzenli tahlilleri yaptırmak kritik öneme sahiptir. Erken teşhisle sağlığınızı koruyabilir, yaşam tarzınızı iyileştirebilirsiniz.
İşte kolesterol için yapılması önerilen bazı temel tahliller:
1. TOTAL KOLESTEROL: Kandaki toplam kolesterol miktarını ölçmek için yapılır. Vücutta hücre zarlarının yapısında, hormon üretiminde ve diğer hayati işlevlerde kullanılan bir yağ türüdür.
2. LDL: Yağ asitlerini karaciğerden dokulara taşır. Genellikle "kötü kolesterol" olarak adlandırılır, çünkü kanda yüksek seviyelerde bulunması damarların iç yüzeyinde yağ birikerek plak oluşumuna, damar sertliğine ve kardiyovasküler hastalıklara (kalp krizi, inme) yol açabilir.
3. HDL: Genellikle "iyi kolesterol" olarak adlandırılır, çünkü fazla yağ asitlerini kan damarlarından alıp karaciğere taşıyarak vücuttan atılmasını sağlar. Bu özelliği ise, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu bir rol oynar.
4. VLDL: Trigliserit adi verilen yağları vücuttaki hücrelere taşır. Yüksek seviyeleri damar tıkanıklığına ve kardiyovasküler hastalıklarına yol açabilir.
5. LİPOPROTEİN: Kandaki farklı lipoprotein türlerinin seviyelerini ölçmek için yapılan bir testtir. Kolesterol ve trigliserit gibi yağları kan dolaşımında taşıyan protein yapıdaki moleküllerdir.
6. PROTEİN: Kandaki veya idrardaki toplam protein türlerini ölçen bir testtir. Kolesterol ve protein testleri birlikte değerlendirilerek metabolik sağlık ve kardiyovasküler riskler hakkında bilgi sağlanır.
7. LİPOPROTEİN PROFİL TESTİ: Kolesterol yüksekliğinde bakılan bir testtir.
LDL ve VLDL yüksekliğinin kalp damar hastalıkları için ne kadar risk taşıdığını gösterir.
Hangi durumlarda Lipoprotein Profili Testi yapılmalıdır?
Aile geçmişinde Kalp Damar Hastalığı öyküsü olması
Hipertansiyon varlığı
Diyabet varlığı
Metabolik Sendrom varlığı
Obezite varlığı
45 yaş üstü erkekler
55 yaş üstü kadınlar
Comments